Bezoek onze locatie
Alphons Mulderlaan 1, 3829 AJ Hooglanderveen
Bel ons
033-4331180 / 06-82150726

Manuele Therapie

Gewrichtspijn en rugpijn is een veel voorkomende klacht in Nederland. Ongeveer 80% van de mensen krijgt in zijn leven te maken met rugpijn. Gelukkig herstellen de meeste mensen in 2-8 weken. Manuele therapie kan u hierbij helpen. De manueel therapeut probeert te achterhalen hoe de gewrichtspijn ontstaat, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Vervolgens wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Op basis hiervan kan de manueel therapeut een diagnose stellen. Er wordt dan samen met de patiënt besloten of er behandeld gaat worden.

Doel en behandeling manuele therapie

Manuele therapie is een verbijzondering van fysiotherapie en heeft als doel de functie van de gewrichten te verbeteren en de houding en beweging tijdens werkzaamheden en andere activiteiten te optimaliseren. De manueel therapeut probeert tijdens de behandeling verminderde beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd). Op het gewricht wordt een korte snel impuls gegeven. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten en houding verbetert en het bewegen gaat makkelijker.

Manueel Therapeut

Een Manueel Therapeut is dus een Fysiotherapeut met een extra gespecialiseerde opleiding van ca. 4 jaar. Gerton Jansen is al sinds 2002 geregistreerd manueel therapeut. Opleiding SOMT te Amersfoort en lid NVMT